Hassusti huomaa nykyisin lukevansa ainoastaa konservatiivisia, nationalistisia ja libertaari blogeja suomalaisessa blogiscenessä (tai yleensäkään missään mediassa).
Suosikki liberaali lehteni netissä esittelee ilmeisen hauskaa (?) kirjaa,
How to Be Right: The Essential Guide to Making Lefty Liberals History by James Delingpole
"Geography Teachers : ‘Today, geography has so little to do with geography that really it ought to be renamed Man Is a Murderous, Fascist, Eco-destroying, Capitalist Bastard Studies, because that’s what it’s all about.’ "
http://www.spiked-online.com/index.php?/site/earticle/3485/
Onko joku lukenut, onko hankkimisen arvoinen ?
"Nationalisti ja konservatiivi" yhdistelmä on omassa maassani ja maailmankuvassani aika ymmärrettävä, mutta ihmetyttää tuo nuorien vapaamielisten blogien lueskelu. Tässä kirjassa oli selitys ...
"You criticise so much lefty-liberal propaganda, and you do it well – you must surely be right-wingers in denial.’"
Klosetti "Suomen Sisulainen" määritelmä sopisi ainakin joihinkin suosikkeihini....
http://nozick.blogspot.com/
http://alastontotuus.blogspot.com/
http://mikkoellila.thinkertothinker.com/
Ulos komerosta vaan rohkeasti...
JOTAIN OPITTAVAA?
1 päivä sitten
10 kommenttia:
Ei toi toimi.
Nationalismi on erittäin valtiokeskeinen aate ja libertaarit taas pyrkivät ihan minivaltioon.
Tosin itse käsitän niin, että liberaali demokratia on sellainen, jossa jokaisella on äänioikeus, sananvapaus ja ennen kaikkea mahdollisuus osallistua päätöksentekoon ja pidän sellaista valtion ihannemuotona. Tavallaan olen liberaali nationalisti
http://www.network54.com/Forum/171225/message/1087480187/
Koska minua on käsketty olemaan ;)
Jotenkin yhteensovitus voisi toimia, jos minivaltion valtakoneistolla olisi lähes rajattomat valtuudet toteuttaa sille jätetty harvoja tehtäviä...
Puolustus, terveydenhuolto ja laki ja järjestys...
Vai onko tämä jo sitä fasismia sitten ?
Taisin juuri luoda Judge Dredd sarjakuvista tutun yhteiskunnan...
Emmä tiä.
Ehkä minivaltio jotenkin sopisi, mutta tietenkään virkakoneistolla ei voi olla rajattomia valtuuksia vaan valtuuksista olisi jatkuvasti päätettävä kansanvaltaisesti.
Keskeinen teoreettinen ongelma libertaarien kanssa tulisi ehkä siitä millaiset olisivat valtion oikeudet puuttua kansalaisten välisiin ristiriitatilanteisiin ja siitä onko kansalaisilla velvollisuuksia valtiota kohtaan.
Nationalistinen ideaalivaltio on niin kansanvaltainen kuin mahdollista. Osallistuminen hallintoon ja siitä hyötyminen synnyttää sitten velvollisuuksia. Nationalistit myös jakaisivat valtiot kansallisten rajojen mukaan. Libertaarit taitavat olla enemmän aivan puhtaan sopimusvaltion perään.
IDA, minusta nationalismi ei ole erityisen valtiokeskeinen aate. Valtion ei tarvitse olla puhdas sopimusvaltio, vaikka se olisikin minimissään. Oikeastaan vain kansallisvaltio voi nationalistin mielestä saavuttaa yhtä aikaa niin vapauden, vakauden ja vauraudenkin, siinä missä puhdas sopimusyhteiskunta sortuu ajan kanssa eri identiteetit omaavien ryhmien välisiin ristiriitoihin.
Oma lähtökohtani on minimivaltio, jonka päälle rakennetaan vain sen verran valtiota, mikä on kansallisen edun mukaan perusteltavissa. Kulttuurisesti yhtenäisessä valtiossa sääntelyn tarve on vähäinen.
No en tarkoittanut mitenkään vahvasti byrokraattista valtiota vaan enemmän sitä, että valta jakaantuu valtion kautta.
Itse olen käsittänyt niin, että libertaarisessa minivaltiossa on ideaalitilanteessa vain yksityisiä puolustusvoimia, yksityisiä poliisivoimia, yksityisiä koululaitoksia jne...
Täysin samaa mieltä siitä, mahdollisimman vapaa valtio onnistuu vain kansallisvaltiossa.
Kansanedustajani (olen sitä "varakansaa") kävi blogissani, en enää ikinä pese blogiani.... ; )
Kun vuosi(a) sitten aloin hylätä virallista todellisuutta ajattelin että fi-lib höpöttäjät ja sinivalko sössöttäjät ovat oikean laidan vaihtoehtoajattelijoista kauimpana toisistaan. Ainoastaa PC/multikulttuuri kritiikki yhdistää näitä.
Nyt kun mietin niin eivät enää tunnu niin etäisiltä.
Imagine, see that if you try,;
Kielen, historian, geenien, uskonnon ja kulttuurin yhdistämät kansat, selkeät rajat, kevyt suoralle kansanvallalle alistettu keskushallinto jolla kuitenkin resursseja ja oikeukseia toimia ripeästi, toimiva pieniin yksiköihin ajettu byrokratia vapaa paikallishallinto. Sitovia kansanäänestyksiä....
Tiukkaan rajattu tulontasausmekanismi (kansalaispalkka, tms), vapaa kauppa ja siitä seuraava reilu kilpailu.
You may say I am a dreamer....
"Itse olen käsittänyt niin, että libertaarisessa minivaltiossa on ideaalitilanteessa vain yksityisiä puolustusvoimia, yksityisiä poliisivoimia, yksityisiä koululaitoksia jne..."
Minimivaltiossa valtio hoitaisi järjestyksenpidon eli tarjoaisi poliisin, (palkka-)armeijan ja oikeuspalvelut. Lisäksi voisi olla mahdollisia välimiesistuimia (tyyliin Kanada, joita ei tosin enää ole).
Koululaitos ja terveydenhuolto jne. olisi yksityistetty.
Anarkokapitalismissa taas kaikki mainitut asiat hoidettaisiin yksityisesti eli se olisi ns. valtioton tila.
Oma näkemykseni asiasta.
Joo. Itse en tunne libertaarien teorioita sen paremmin ja voin olla täysin väärässä. Välillä lueskelen Lew Rockwellia, joka on minusta ns. hyvä tyyppi ja kunnon ihminen, mutta siinä se.
"Kielen, historian, geenien, uskonnon ja kulttuurin yhdistämät kansat, selkeät rajat, kevyt suoralle kansanvallalle alistettu keskushallinto jolla kuitenkin resursseja ja oikeukseia toimia ripeästi, toimiva pieniin yksiköihin ajettu byrokratia vapaa paikallishallinto. Sitovia kansanäänestyksiä....
Tiukkaan rajattu tulontasausmekanismi (kansalaispalkka, tms), vapaa kauppa ja siitä seuraava reilu kilpailu."
Juu. Tuollaiseen itsekin pyrkisin. Sosiaaliturvan pitäisi perustua vain ja ainoastaan perustuloon. Koulutus, terveydenhuolto, oikeuslaitos, maanpuolustus, elintarvikeomavaraisuus ja sellaiset olisi jotenkin turvattava, mutta ei niidenkään tarvitsisi tulla täysin ilmaiseksi.
Tavallaan huono juttu, että Suomen oikeisto on niin vasemmistolaista, että liikettä vaalien välillä ei synny mihinkään suuntaan. Minimitaso ehkä löytyisi, jos toinen leikkaisi ja toinen vaatisi ;)
Olisiko sveitsi lähinnä tätä...?
Singaporessa on mielenkiintoinen malli sosiaaliturvassa. Googlella löytyy enemmin, mutta tässä lyhyt tiivistelmä:
"The Central Provident Fund (CPF) is a comprehensive social security savings plan which has provided many working Singaporeans with a sense of security and confidence in their old age.
Generally, Employer's CPF contribution rate is 13% and Employee's CPF contribution rate is 20% of his / her total gross salary."
Tähän kun yhdistetään Singaporen melko alhainen verotus niin tältä pohjalta voisi täälläkin lähteä liikkeelle. Muokaten tieteysti.
Tässä "kassaan" menevä raha on siis omaan käyttöön. Jos kuolee, varat siiryvät määrätylle edunsaajalle tai sukulaisille.
Eipä kai libertaristit ja kansallismieliset loppujen lopuksi ihan niin kaukana toisistaan ole kuin yleensä luullaan. Molemmat kuitenkin vastustavat aika tarkkaan järjetöntä sosiaaliturvaa, korkeaa verotusta ja mokusekoilua.
Onko USA:n New Hampshiressa tapahtuva Free State Project tuttu?
http://www.freestateproject.org/
Tämä olisi onnistuessaan aika lupaava alku aiemmin mainitsemeni tahojen sekoilun poistoon.
Lähetä kommentti