torstai 11. lokakuuta 2007

Miehen työ

Sananen hoitsujen lakosta.

Aikoinaan kun hoitelin kipeitä ja kuolevia ammatikseni vuodeosastoilla laskin että siirsin yli 4000 kg kipeetä ihmislihaa paikasta toiseen yhden työvuoron aikana. Keskustelin paljon vanhojen asiakkaiden kanssa, elämästä ja kuolemasta. Vaihdoin niitä vaippojakin. Liikuin ja puhuin koko ajan. Olin läsnä kun ihminen kuoli, kerroin kuolemasta. Taistelin hullujen kanssa. Työpäivän jälkeen olin yleensä aika poikki, mutta työllä oli merkitystä.

Joskus työpäivän jälkeen mietin, miten 40-vuotias satakiloinen yleissairas idiootti naispuolinen kollegani pystyi samaan. Sitten tajusin että eihän pystykkään. Hän jakaa vain unilääkkeet ja ongelmatilanteissa soittaa vartijat.

Tajusin että saamme samaa palkkaa. Vaihdoin hommia.

Aikoinaan kun työskentelin teho-osastolla. Tiesin kaiken oleellisen noin sadasta keskeisestä lääkkeestä. Osasin hengitysmekaniikan ja verenkierron taatusti paremmin kuin keskiverto TK-lääkäri. Kurssituin ja opiskelin, dialyysi,verensiirrot, iv. luvat. IT (silloin vielä ATK) järjestelmät.
Aina kun tarvittiin voimaa asiakkaan aggression vastapainoksi olin käytettävissä. Aina kun oli tarjolla tappavaa tauti- tai kemikaali altistusta niin perheetön nuorimies sopi paremmin hommaan kuin nainen. Jos tarvittiin kielitaitoa, löytyi. Luennoin osaamisaiheistani. Koulutin muita. Olin läsnä kun ihminen kuoli.

Joskus mietin, miten 20-vuotias viisikymmenkiloinen maalaistyttö kollegani pystyi samaan. Sitten tajusin että eihän pystykkään.

Tajusin, että saamme samaa palkkaa. Vaihdoin hommia.

Mutta vieläkin hiukka vituttaa että tästä lakosta tehdään sukupuolitaistelu ja että tulevaisuudessakaan hoitoalalla ei ole mahdollista kohdentaa palkkausta tehdyn työn määrän tai laatuun. Puhumattakaan ammatillisesta tai inhimmillisestä osaamisesta.

Mielipiteeni hoitajien lakosta; vähän liian paljon - aivan liian myöhään. Monelle hoitajalle nykyinen palkka on aivan liian vähän ja yllättävän monelle aivan liian paljon.

"Drugs dont kill people- Nurses do"

5 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Aika vaikea homma. En oikein osaa muodostaa kantaa. Tässä on kaikki opettajien, kirjastonhoitajien ja muiden arvostamieni ammattialojen palkat vielä ilmeisesti samassa sopimuskierteessä.

Itselläni on aikuisiältä vähän, mutta niin positiivisia, kokemuksia sairaanhoidosta, että pistäisin reilusti lisää palkkaa kaikille mikäli rahat olisivat minun. Kosminen vääryys on tietysti siinä, että ne eivät ole minun ;)

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvin kirjoitettu, pitäisi mennä palkkaussysteemiin, jossa palkka määräytyy tehtävien raskauden/ammattitaidon mukaan.

YMTT kirjoitti...

Mikseivät sitten maksa miehille raskaan työn lisää, kun kerran kaikki potilaiden siirtelyt ja muut fyysiset hommat delegoidaan heille?

Ai niin, mutta eihän se ole tasa-arvoista..

Yrjöperskeles kirjoitti...

Herra tohtori kirjoittaa asiaa. Sairaanhoitohomma muistuttaa omaa työtäni lastensuojelulaitoksissa siinä mielessä että siinä siirretään usein ei-niin-yhteistyöhaluista lihaa pisteestä a pisteeseen b. Ja kokemukset ovat kyllä samanlaisia.

reino kirjoitti...

Leikatkaa pää irti niiltä, jotka eivät kannata leikkaussalihoitsujen palkankorotuksia!!1!

Iskeköön hulluus niitä päähän, jotka eivät kannata psykiatristen sairaanohoitajien palkankorotuksia!!!1!!

(Näillä kommenteillani yritän tietenkin vain saada hoitsuilta pillua, koska siitä on - muistaakseni - miellyttäviä kokemuksia.)

Mutta onhan se nyt vittu, jos joukoahosilla on oikeus lakkoilla mutta hoitsujen lakko-oikeus asetetaan jotenkin epämoraaliseksi.

Joten siis alusta asti vielä kerran: leikatkaa pää niiltä jotka... !!