keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Kollektiivisesta syyllisyydestä

Itkuinen tunnustus.

–Minun isäni seudulla on hyvin monta hautaa, joissa on selkeästi karjalankielinen nimi...

Meilläpäin annettiin siirtolaisille ensin ruokaa, maata ja myöhemmin vaari taisi antaa mummolle jotain muutakin.

Pitäisikö tätä "ruåtsinkielisteiden" alueiden tuntemattomien karjalaishautojen asiaa tutkia tarkemmin. Pitäisi vaan löytää jostain karjalankielen tulkki ja selvittää sanojan isänmaan sijainti.

tiistai 10. helmikuuta 2009

Surutyö -tön

Halkojenhakkaus on hyvää surutyötä, mutta aika nopeasti kaikessa energiantuotannossa väliaikaissijoitupaikan (vrt. ydinvoima) löytäminen käy ongelmalliseksi. Puita on jo nyt tarpeeksi pariksi vuodeksi, ja ensi kesänä olisi tarkoitus kaataa pari ongelmapuuta tontilta.

Remonttikin alkoi hyvin ja vanhasta talosta paljastuu ennenminkin hyviä asioita. Tuntuu ylelliseltä kun aikaa on kerrankin tarpeeeksi. Huono työn jälki ei pettymyksekseni johtunutkaan kiireestä...

Lienen edelleenkin shokissa, mutta rationaalinen mieli alkaa kääntää tätä voitoksi. Tämä vastoinkäyminen sijoittui sekä elämän että työelämän puolivälin rajapyykille. Katkenneella urallani olin jo vuotta aiemmin törmännyt urakehityksen lasikattoon ja sen verran isompi kuva oli vuosien saatossa kehittynyt, että oman käsitykseni mukaan firman tutkimus- ja tuotekehitys oli ajautumassa muutoinkin aikamoiseen umpikujaan, josta ei kunniallista ulospääsyä. Ellei tämä YT niin sitten seuraava...

Nelikymppisenä on vielä aikaa valinnoille ja käännnöksille.

Muutoinkin auto ja asunto alkavat olla maksettu, lapset tehty. Alustava taskulaskin leikki kertoo että en menettänyt mitään asioita joita haluan tai tarvitsen. Keskiluokkainen kannustinloukko. Että pitikin säästää pahanpäivän varalle.

Työ on aina ollut väline, ei itseisarvo, maailmankuvassani, ja tarkistuslaskelma osoitti ettei se ole nykyisessä maailmantilanteessa edes kovin hyvä väline.

Työ asiantuntijatehtävissä vientiteollisuudessa toi kyllä tiettyä sosiaalista arvostusta, mutta toisaalta kukaan todellisista ystävistäni ei oikeastaan ymmärtänyt mitä tein työkseni.

Vielä pari kuukautta ennenkuin tulisi ilmoittautua työvoimatoimistoon. Ennen sitä en kuitenkaan taida tehdä mitään, paitsi omia pikku puuhiani.

Olen joko ”denial”- vaiheessa tai sitten vain onnellinen. Nikotiini-kofeiini psykoosi alkaa helpottaa.

sunnuntai 8. helmikuuta 2009

I did nothing today...

Outo kuukausi elämässä. Työvoimapulan ensiaallot iskivät kansaiväliseen yritykseen, joka maksaa palkkaa minulle palkkaa (vielä muutaman kuukauden), mutta minun ”annettiin mennä” kuten anglosaksit sanoisivat. Vain hiukan myöhästynyt syntymäpäivälahja. Ikärasismia...

Olin hiukan yllättynyt, vaikka en ihannetyöntekijä tai ainakaan alainen koskaan ollutkaan, työt eivät juurikaan vielä olleet oikeasti vähentyneet ja kuvittelen että minulla oli osaamista jonka korvaamisessa on paljon vaivaa.

Esimieheni oli homo ja pedofiili...

..eli tiedä olikohan tällä blogillakin pieni rooli organisaation kevenemisen kohdentamisessa. Blogistanissa kului monta työpäivää viimeisen parinvuoden aikana. Vaikka ”lex nokia” odottaa vielä vahvistusta, kai sitä joitakin seurantarutiineja nykyisinkin on. Terveisiä vaan sinne.

Vaikka työ oli periaatteesta perseestä, jonkin näköistä surutyötä tässä on tullut tehtyä.

Epäusko, pari ihan tavallista työpäivää irtisanomisen jälkeen.

Kiukku, raamatunlainauksia ja muutama äänenkorotus heikkolahjaisille kollegoille. Selvityspyyntö luottamusmiehelle.

Kaupanteko, parin kuukauden bonus palkka seuraajien perehdytyksesta ja muutaman dokumentin viimeistelystä.

Lopputulos, ulos. ”Sinut koetaan uhkaavana ja kalenterissasi on ammuntamerkintöjä (ratavuorot)”. Esimies takavarikoi kulkuluvat mutta palkanmaksu jatkuu vielä noin puolivuotta. Ohi on, antaa olla sitten.

25 vuoden lähes yhtäjaksoinen työssäkäynti taitaa nyt jäädä hetkeksi tauolle. Työmoraalinjoustossa auttaa vielä kuukausia pyörivä palkanmaksu. Tulevaisuuskaan ei juuri pelota, edelliset työnatajat alustavissa yhteydenotoissa vilautttivat vaaleanvihreää valoa työsuhteen elvyttämiselle.

Olen ollut nyt viisi päivää vapauttussa tilassa. On tullut jo hakattua pari mottia halkoja ja vuosia suunniteltu remonttikin on vihdoin käynnistynyt. Lasten kanssa laatuaikaa, laskenut verenpaine ja parantuva vatsahaava. Matkasuunnitelmia. Enemmän lomaa kuin viimeiseen viiteen vuoteen yhteensä. Työttömyys, viina, kirves ja perhe – on oikeastaan ihan hyvää ajanvietettä.
Tupakkalakkoakin voisi kokeilla...

Töihin sitten joskus taas, katsotaan kuinka pitkälle luterilainen työmoraali venyy.
Blogiin tuskin tulee kovin paljoa kirjoiteltua, hulluhan sitä omalla ajalla.

n.s ”neekerikysymys” on aika kivasti noussut valtamediaan. Keskustelu on parivuotta blogistania jäljessä, mutta vihdoin auki. Suomalaisuuden alasajo taas on jo hiukan tauolla. Patriotismi nostetaan aina esiin kriisiaikoina ja miksei hyvällä asialla saa pahatkin ihmiset ratsastaa.

Työttömyys pähkinänkuoressa
-hiilidioksidi päästötö puolittuivat
-tulotaso ei muuttunut
-vapaa-aika kymmenenkertaistu
-terveys parani

Palaillaan. Työtön konservatiivi ennakoi vallakumousta.